AGM Akü Nedir?

AGM Akü Nedir?

Türkçe karşılığında emdirilmiş cam elyaf anlamına gelen AGM akü, kuru akü grubunda incelenir. Her aracın özelliğine uygun olarak çok farklı akü çeşitleri bulur. AGM akünün üretim ihtiyacı ise klasik akülerin askeri araç ve uçaklarda, güvenli kullanım ve yüksek performans sağlamaması nedeniyle yetersiz olmasından dolayı oluşmuştur. Hem bu alandaki araçlar için en ideal akü türüdür hem de start stop teknolojisine sahip olan araçların sistemine uygundur. AGM akü nerelerde kullanılır sorusunda geniş bir kullanım alanından bahsedebiliriz. Start stop akü kategorisi altında tercih edilebilen bu akülerin sahip olduğu teknoloji ile kullanıcılar en yüksek verimi ve güvenli kullanımı tecrübe ediyor. 

AGM Akünün Sahip Olduğu Özellikler Nelerdir?

AGM akülerde göze çarpan en önemli özelliklerden biri sulu akülere göre çok daha hafif olmasıdır. Akülerin araba mekanizması içerisinde oynama yapmaması araç güvenliği açısından oldukça önemlidir. Bu akülerde de yüksek güvenlik amaçlı olarak bir düzen oluşturulur. Aküler, sarsılma ve yerinden oynama gibi durumları neredeyse hiç yapmaz. Bunun dışında avantajlı özellikleri çok fazladır;  
  • Akü çalışma mekanizmasındaki şarj-deşarj döngüsünde yüksek direnç sağlar. Bu özelliğiyle de start stop teknolojisine sahip araçlarda kullanıma da uygundur.
  • Jel akülere göre çok daha hızlı şarj olurlar. Uzun ömürlü kullanımları vardır.
  • Şarj-deşarj işlemlerinde performanslarında düşüş yaşanmaz.
  • Sülfat oluşumu olmadığından raf bekleme süresi de uzundur.
  • Askeri alanda kullanıma uygun olarak cam elyaf özelliğiyle üretilen bu akülerde, dökülme gibi durumlarda hızlı matlaşma, kuruma gerçekleşir. Bu da çok daha güvenli bir kullanım sağlar.
  • Asit ya da gaz sızıntıları gerçekleşmez denilecek kadar az orandadır. 
  • 100-300 Ah arasında bir amper gücü tercihi sunar. Mobil araçlar, karavanlar, yenilenebilir enerji sistemleri, binek araçlar, akülü sandalye gibi oldukça farklı alanlarda kullanılabilir.

AGM Akünün Sahip Olduğu Avantajlar Nelerdir?

AGM akülerde sahip olmuş olduğu teknolojisi sayesinde birçok avantajdan bahsedebiliriz. Kuru akü grubunda yer alırlar ve bu özelliğiyle jel akülere göre daha yüksek performans sağlar. AGM akü ile jel akü arasındaki farklar ele alınırsa sağlanan avantajlar çok daha belirgin olabilir. Öncelikle akülerde güvenli kullanım noktasında sızıntı yapmama ve yerinden oynama olmaması çok önemlidir. Bu hem akünün ömrünü kısaltır hem de araç için olumsuz durumlar oluşturabilir. AGM akülerde de jel akülere göre bu durumların önlenmesi çok artı bir özelliktir. Diğer belli başı avantajları arasında ise şunları sayabiliriz;
  • Aküler için en dikkat edilmesi gereken soğuk havalarda diğer akülere göre çok daha yüksek performans sağlar. 
  • Hızlı şarj edilebilir.
  • Oksijen ve hidrojen bileşimlerine sahip olmasıyla da sızıntıları maksimum seviyede önler. Bu özelliğiyle de ekstra olarak bakım istemeyen bir akü çeşididir.

AGM Akünün Kullanım Ömrü Nedir?

AGM akü çeşitleri olarak amper güçlerini ele alabiliriz. AGM akü 70 amper ile başlayıp 300 aH gibi bir güce kadar çıkabilir. Bu aracın ve kullanım alanının özelliğine bağlı olarak değişebilir. 80 amper AGM akü, 95 amper agm akü gibi modelleri daha çok binek araçlar veya ticari araçlarda görebiliriz. 100 amper AGM akü ise genelde ağır ticari araçlarla kullanımı görülebilir. AGM akülerde kullanım ömrü de hem amper gücü hem de sıcaklık değerine göre değişebilir. Raf ömrü olarak da uzun bir bekleme süresi vardır. Kullanıma başladığı an itibariyle de düşük sıcaklıklarda 7-10 yıl arasında bir kullanımdan bahsedilebilir. Ancak artan sıcaklıklar ile birlikte bu rakam 5 yıl olabilir. AGM start stop akü teknolojisi dahilinde şarj-deşarj işlemlerinde de yüksek verim sağlar. Bu yüzden performansından çok kayıp yaşamaz. Bu durum da akünün kullanım ömrünü uzaltmaktadır. En iyi start stop akü arayışlarınızda Esan Akü’nün sunduğu çeşitleri web sayfamızdan inceleyebilirsiniz. Aracınıza uygun olan aküyü belirledikten sonra size en yakın anlaşmalı bayilerden ürünleri tedarik edebilir, güvenli ve yüksek performanslı sürüş keyfinize devam edebilirsiniz.  

Tavsiye İçerik : Akü Neden Biter?

AGM Akü Kullanım Alanları

AGM akülerde kullanım alanı oldukça çeşitlidir. Start stop teknolojisine uygunluğu ile EFB aküler ile karıştırılabilirler. Ancak benzer özellikleri dışında bunları ayıran farklarda bulunur. EFB akü ile AGM akü arasındaki farklar olarak öne çıkan durum EFB’lerin sulu akü, AGM’nin ise kuru akü kategorisinden olmasıdır. Her ikisi de start stop teknolojisine uygun olsa da AGM aküler çok daha uzun performans sağlar. Fren enerjisi geri kazanım özelliği olan araçlarda AGM, olmayan araçlarda da EFB aküler kullanılır. EFB aküleri klasik sulu akülerin yerine de kullanabiliriz. AGM akülerin kullanım alanları, çok farklı alanları da içine alır. Telekomünikasyon sistemlerinde, karavanlarda, yenilenebilir enerji sistemlerinde, akülü sandalye ve mobil araçlarda da bu aküleri görebiliriz. Ayrıca EFB akü yerine AGM akü takılır mı diye başka bir konuyu ele alacak olursak, eğer start stop teknolojisi olan bir sistem varsa EFB yerine AGM akü de tercih edilebilir. 

AGM Akü Nasıl Şarj Edilir?

Diğer akülere göre AGM akülerinin daha hızlı şarj olduğunu söyleyebiliriz. Bu oldukça avantajlı bir durumdur ve kullanıcılar da bu özelliğinden dolayı AGM tercihinde bulunabilir. Bu hususta da ortam sıcaklığı çok belirleyici olabilir. Yüksek sıcaklıklarda hızlı şarj gerçekleşmeyebilir, hatta aksi durum olarak akü sıcak ortamda şarj olursa olumsuzluklar yaşatabilir. İdeal bir ortam sıcaklığı şarj işlemlerinde önemlidir. Ayrıca agm 70 amper akü ise takviyenin alınacağı akü de aynı özelliklerde olması gerekir. Ekstra olarak da start stop, kuru akü statüsündeki bu akülerin şarj işlemlerinde de aynı özelliklere sahip akülerden takviye alması lazımdır. 70 amper AGM start stop akü, jel aküden takviye almamalıdır. 

AGM Akü Şarj Edilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Burada ortam sıcaklığı konusunda belirleyici sınır 49 derecedir. AGM akülerin performans olarak düşük sıcaklıklarda yüksek verim sağladığı belirtilmişti. Aynı şekilde şarj işlemlerinde de bu aranır. Ortam sıcaklığının 49 dereceyi geçmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde şarj işleminden istenen verim alınamaz, akü sahip olduğu işlevselliği ve yüksek performansı bile kaybedebilir. 
  • Şarj cihazından işlem yapılıyorsa da cihazın otomatik kapanma özelliği olmalıdır.
  • Şarj cihazına ya da diğer aküye en doğru ve iyi şekilde bağlandığından emin olun.
  • Şarj sırasında akü çok ısınırsa işlemi mutlaka durdurun.
  • Ortam sıcaklığı ideal ve kuru bir ortam olmalıdır.
AGM akülerde ekstra bakım gerektirmeyen bir teknoloji olsa da şarj veya takviye işlemlerinde kullanıcıların oldukça özen göstermesi gerekir. Start stop akü fiyatları EFB ve AGM tercihlerinde farklılık gösterebilir. AGM’ler oldukça yüksek performans ve uzun süreli kullanım sağlar. Bunun dışında da 70 amper start stop akü veya 300 Ah arasında da hem kullanılan araç hem de fiyat oranı değişecektir. Aracınıza en uygun aküyü seçmek performans açısından önemlidir. Yanlış bir kullanımda akü ve araç performansı, sistemi zarar görebilir. En doğru AGM aküyü seçmek için Esan Akü ürünlerini inceleyebilirsiniz. Yılların tecrübesini her geçen gün artırdığı başarılarıyla güçlendiren Esan Akü’de AGM akü fiyatları olarak her bütçeye uygun bir ürün bulabilirsiniz.       

Yazıyı Paylaş