Akü Donar Mı ?

Akü Donar Mı ?

Akülerin olumsuz hava koşullarından etkilendiği bilinen bir gerçektir. Bu anlamda kullanıcıların hem aküleri rafta saklama koşulları hem de araçlarda kullanma koşullarına dikkat etmesi gerekir. Özellikle soğuk havalarda en merak edilen sorulardan biri “ akü donar mı? oluyor. Tam şarjlı olan veya olmayan her türlü akünün donduğu söylenebilir. Ancak burada donma dereceleri ve süreleri için bir farklılık söz konusudur. Kış aylarında sürücüler için ayrı bir akü bakımı önerilir. 

Akü Kaç Derecede Donar?

Akünün donması şarj ve deşarj durumuna göre değişir. Tam şarja sahip bir aküde donma derecesi -50 ya da -70 dereceleri bulabilir. Ancak deşarj olmuş bir aküde bu 0 ile -10 derecesinde olmaktadır. Bu anlamda da soğuk havaların aküye olan etkisi stoklama (saklama) ve araçta çalışırken olmak üzere iki ayrı şekilde incelenir. Henüz raflarda olan bir akünüz varsa saklama koşullarında oda sıcaklığı en ideal duruma getirebilirsiniz. Bu şekilde kullanım ömrü uzamış olur, akü takviyesi ihtiyacı duymaz.

Araçlarınızda halihazırda kullanılan bir akünüz varsa da özellikle soğuk havalarda dikkat etmek gerekir. Çünkü sıcaklık değeri düştükçe akünün içerisinde bulunan kimyasalların reaksiyon gösterme hızı da yavaşlar. Kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülme süreci yavaşlarsa da araç çalışamaz, marş basmaz hale gelir. 

Aküde Donma Yaşanırsa Neler Yapılmalıdır?

Araçta veya rafta bulunan akülerin donma durumunda sürücülerin ilk olarak yapmaması gereken bir işlem, aracı çalıştırmaya çabalamamasıdır. Bu gibi durumlarda aküden daha fazla enerji çekilmeye çalışılır. Bu aküye ve araca zarar verebilir. Akünün kuru ve serin bir ortamda bekletilmesi ömrünü uzatır. Eğer ki saklanılan koşulda ısı artarsa deşarj da artar. Muhafaza edilen akülerde oda sıcaklığı 10-20 derece olması idealdir. Fakat aksi bir durumda sıcaklık düşerse akünün donma durumuna karşı, aküleri daha serin bir ortamda tutarak donma riskini azaltabilirsiniz.

Aracınızdaki akünün soğuk havadan dolayı donma durumuyla karşı karşıya olmasında ise marş basma işlemini sürdürmeyin. Bu gibi durumlarda başka bir araçtan akü takviyesiyle işlem yapılabilir. Ancak yine de bu durumlarda aküyü çok zorlamamak, mümkünse akünün 12 saat boyunca uygun oda sıcaklığında muhafaza edilmesi de uygun olabilir. 

Tavsiye İçerik : Akü Bakımı

Soğuk Havalarda Akü Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aküleri mümkün olduğundan soğuk havalardan korumak gerekir. Bunun için de doğru ve sağlıklı bir muhafaza yöntemi izlenmelidir.

  • Soğuk havalarda aracınızı 15-20 dakikalık aralarla çalıştırın.
  • Klima, radyo gibi aküyü daha da zorlayacak sistemleri kullanmamaya özen gösterin.
  • Akülerde saf su seviyesini kontrol edin.
  • Mümkün olduğunda aracınızı kapalı ortamlarda tutmaya çalışın. Ancak böyle bir imkanınız yoksa branda gibi koruyucu ekipmanları kullanabilirsiniz. Az da olsa soğuk havayı kırıcı özelliği vardır.
  • Akünün azaldığını veya donmaya yakın olduğunu belirten bir gösterge de farlardır. Parlaklığı azalıp azalmadığına dikkat edin.
  • Akü lambası yanması durumunda seyir halindeyseniz kenara çekip takviye işlemi yapabilir ya da akü değişimi gerçekleştirmelisiniz.
  • Bakım rutininize mutlaka uyun. Özellikle soğuk havalardan önce servise götürerek kontrolleri gerçekleştirin. 

Yazıyı Paylaş