Akü Kablosu Nasıl Bağlanır?

Akü Kablosu Nasıl Bağlanır?

      Araba aküsü şarj edilmesi oto servislerinde yapılması tavsiye edilen bir işlemdir. Ancak kimi durumlarda akü erken bitebilir. Böyle anlarda kullanıcıların akü takviye işlemini en doğru şekilde yapması gerekecektir. Basit işlemlerle yapılsa da en ufak bir yanlış işlemde akü ve aracınız için olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Yeni akü yanınızda ise eski akünüzü yenisiyle değiştirmeniz gerekecektir. Ancak seyir halindeyken akü bitti ise arabadan arabaya akü şarj etme ihtiyacı vardır. Akü takviyesi nasıl yapılır sorusuna da bu farklı işlemlere göre cevap verilebilir. 

Akü Kablo Bağlantısında Dikkat Edilecekler

Eğer biten aküyü yeni akü ile değiştirecekseniz eski akünüzü sökerek işleme başlayın. Bu işlemlere başlamadan önce mutlaka kişisel olarak güvenlik önlemlerinizi alın. Çünkü akü bitmiş de olsa içerisinde insan sağlığına zararlı elektrik ve yanma özelliğinde gaz bulundurabilir. 
  • İşlemler sırasında koruyucu gözlük ve akım koruyucu eldiven ürünlerini kullanmaya özen gösterin.
  • Aracın kontaktan kapatıldığına emin olun.
  • Akü sökme işlemine her zaman eksi (-) kutuplardan başlayın. Akü kapağını kaldırdıktan sonra eksi kutup başlığını sökmek için uygun anahtarı kullanın. 
  • Aynı işlemi daha sonra kırmızı kapak altında bulunan pozitif (+) başlık için de uygulayın.
  • Anahtar seçimi konusunda en uygun olanı bulmak için anahtar başlarını uzatma kolu yardımıyla deneyebilirsiniz. Ancak bunları kutup başlarına değdirmeden göz kararı olarak yapın. Uygun olanı bulduktan sonra işleme devam edin.
  • Kutup başlarını gevşettikten sonra çıkartarak aküden uzak bir yere koyun.
  • Akü bağlantısı kesildikten sonra ise aküyü bölmesinde tutan braketlerin de vidaları sökülür.  
  • Boşta kalan aküyü diğer aksamlara değdirmeden düzgün bir şekilde çıkar. 
  • Akü uzun yıllar araba iç kısmında kaldığından akü söküldükten sonra bölmenin temizlenmesi için su ile seyreltilen karbonat karışımı hazırlayabilir, yumuşak uçtaki diş fırçasıyla temizleyebilirsiniz. Ancak yeni aküyü, akü yuvası kuruduktan sonra yerleştirin.
  • Yeni aküyü de yerleştirirken aynı işlemleri tekrarlayabilirsiniz. Öncelikle aküyü braket içerisine düzgünce yerleştirip bağlantı vidalarını sıkın. Akünün oynama yapmadığından emin olun.
  • Önce artı (+) kutup sonrasında da eksi (-) kutup başlarını bağlayın. 
  • Akü üzerinde metal ve sulu herhangi bir şeyin kalmadığına emin olduktan sonra kaputu kapatın. Akü kontrolü için aracınızı çalıştırarak marş denemesi ve diğer aksamların çalışmasını kontrol edin.
  • Eski akünüzü geri dönüşüm noktaları ya da oto servisinize verebilirsiniz. 

Akü Takviye Püf Noktaları

      Araba akü takviye kablosu nasıl bağlanır? sorusu işlem öncesi ve sonrası olarak incelenebilir. Öncelikle eğer sizin bağlantıyı yapmanız gerecekse her akü aktarma kablosu renk ve özelliklerini bilmeniz gerekir. Akü kablosu neden önemlidir? dersek de aracın ihtiyaç duyduğu tüm enerjiyi akü sağlar. Marş basması, radyo, klima ve aydınlatma sistemleri gibi birçok işlevin temelinde akü vardır. Akü kablo uçları dikkatli doğru bağlanmalı. Akü şarj kablosu bağlanırken de diğer noktalarla temas etmemesine de dikkat edilmelidir. Kablolar doğru yerlere monte edilip iyice sıkılmalıdır. Akü bağlantı kabloları amper olarak da farklılık gösterir. Akü kablo kaç amper olmalıdır sorusunda da aracınızın motosiklet, binek araç ya da ticari, otobüs olmasına bağlı olarak cevap değişecektir. Akü çeşitleri olarak da geniş bir seçeneğe sahiptir. Akü değişimlerinde de bu farklılığa uygun olarak tercih yapılır ve akü değiştirme işlemleri de farklı olabilir. Eğer aracınız start stop akü için uygunsa yeni akünüzün de bu özellikte olması gerekecektir. Akü değişim işlemi yapıldıktan sonra da en önemli püf noktalardan bir tanesi kontroldür. Doğru ve gerekli olan tüm bağlantılar yapıldıktan sonra arabanın gazına basılmalı herhangi bir sıkıntı olup olmadığı kontrol edilmelidir. 

Tavsiye İçerik : Akü Bileşenleri

Akü Takviye Kablosu Materyalleri

      Akü kablosu üretimi olarak çok sağlam içeriklere sahip olmaktadır. Yıllar boyu kullanıma sahip olmaları bu materyallerin kalitesine bağlıdır. Akü takviye kablosu ne işe yarar sorusunu öncelikle ele alacak olursak, aküdeki enerjinin aracın ihtiyaç duyduğu aksamlara iletilmesi görevini görür. Akü takviye kablosu nasıl yapılır aşamasında da malzemelerin sahip olduğu materyallere göz atabiliriz. Malzeme olarak elektrolitik iletken özelliğinde çok telli kalaysız bakır tele sahiptir. Bu malzemenin dışı PVC yalıtkanlıdır. Kablo uzunlukları ve kesitleri araca göre değişir. Bunları da kablo uzunluğunda 2-5 metre arasında, kablo kesitlerinde de 16,25,35,50 ve 70 mm2 olarak görebiliriz. Tüm bu farklılıklar akü fiyatları konusunda da belirleyici olmaktadır. Aracınıza uygun aküyü belirlemek ve kaliteden şaşmayan ürünleriyle sektörün öncüsü olan Esan Akü çeşitlerini incelemek için web sayfamızı inceleyebilirsiniz. 

Akü Takviye Kabloları Kaç Amper Olmalı?

      Akü takviye kablosu veya akü değeri olsun her araçta farklı özellikleriyle tercih edilir. Akü şarj cihazı işlem sırasında 14,40 voltu geçmemektedir. Akü takviye kabloları da amper gücü olarak belirli bir standartta olması gerekir. Peki akü takviye kablosu kaç amper olmalı sorusunu da yine araç türüne göre inceleyebiliriz. Motosikletlerde 300-600 amper, binek araçlarda 700-1200, hafif ticari araçlarda 1200 ve kamyon, otobüs gibi büyük taşıtlarda da 1200-2400 amper gücüne sahip olmaları gerekir. 

Kablolar Ters Bağlanırsa Ne olur?

      Akü aktarma kablosu araca bağlanırken oldukça dikkat edilmelidir. Akü bağlantıları yanlış yapılırsa sadece akü şarj işlemi sekteye uğramaz diyotları çalışmayacak şekilde tahribata uğrar. Akünün tamamen kullanma kılavuzunda yer alan aşamalarla bağlanması gerekir. Kontak çalışma durumunda ise aracınıza bile zarar verebilir. Bu gibi işlemler için mutlaka oto servisinize danışın.   

Yazıyı Paylaş