Akü Kaç Amper Olmalı?

Akü Kaç Amper Olmalı?

      Akülerin tercih edilmesinde, çeşitleri dışında amper ve voltaj değerlerine de dikkat edilir. Her aracın sahip olduğu motor gücü, marş basma gücü, yakıt sistemi veya elektrikli aksamlarının çalışması farklı olabilir. Öyle ki günümüzde start stop teknolojisine sahip olan araçlar çok farklı bir çalışma sistemi içerisinde yer alır. Buna bağlı olarak da ihtiyacı olduğu akü ve amper değeri de farklı rakamlarda oluyor. Akü kaç amper olmalı tek bir cevap verilecek soru değildir. Araçlara ve sahip oldukları teknolojiye göre değişiklik gösterir. 

Hangi Araç Kaç Amper Akü Kullanabilir?

      Aküler, araçların çalışabilmek adına ihtiyaç duyduğu enerjiyi veren mekanizmadır. Araçların kalbi olarak da adlandırabiliriz. Akü aksamlarında ya da akünün bitmesiyle araçta sorunlar yaşanabilir. Akünün doğru kullanımı kadar akü seçimi de önemli bir husustur. Çünkü, araçlar da kendi aralarında özelliklerine göre belirli kategorilere ayrılır. Bunları binek araçlar, ticari araçlar ve ağır ticari araçlar olarak inceleyebiliyoruz. Bu araçların çalışabilmesi adına duyduğu enerji de farklılık gösterir. Akü çeşitleri ve akülerdeki amper çeşitliliği de tamamen bu farklı ihtiyaçlara yönelik olarak bulunur. Bu anlamda da araç kullanıcıları aracımın aküsü kaç amper gibi soruların cevabını netleştirmeden akü tercihi yapmaması gerekir. Eğer yanlış akü ve amper tercihinde bulunulursa bu aracınız için olumsuz durumlara yol açabilir. Hangi araç kaç amper akü kullanır sorusu oldukça geniş bir cevaba sahiptir. Aracınızın kullanım kılavuzu içerisinde akü bilgileri de muhakkak yer alır. Buradan akü bilgisini öğrenebilir ya da oto servislerine danışabilirsiniz. 

Farklı Amper İhtiyacının Nedeni

      Araçların marş basma gücü ve elektrik donanımları farklılıklar gösterir. Farklı amper ihtiyacının nedeni de tam olarak bundan dolayıdır. Start Stop teknolojisine sahip olan araçlar için start stop akü kullanılır. Bu teknolojiye sahip olan binek. hafif ticari veya ağır ticari araçlar olduğundan dolayı bu akülerde de tercih edilen amper ihtiyacı farklı olur. Aküm kaç amper olmalı sorusu da tamamen bu ihtiyaçlar doğrultusunda belirleniyor. Jel akü de araçlarla birlikte aydınlatma sistemleri, deniz araçları, temizlik makinelerinde kullanılabiliyor. Burada da kullanım oranı, aracın çalışması için gerekli olan amper sayısı, aracın çektiği akım değeri gibi durumlar göz önüne alınır. Jel aküyle birlikte tercih edilen amper gücü de farklı olabilir. Örneklerle açıklayacak olursak, genelde engebeli araziler içerisinde ürün taşıma amaçlı kullanılan traktör aküsü kaç amper olmalı sorusunda da ihtiyaçlar göz önüne alınır. Yüksek marş gücüne ihtiyaç duyulur ve yaz kış gibi sıcaklık değerlerine göre de dayanıklı aküler tercih edilir. Genelde 105 amper aküleri traktör akülerinde kullanılır. Motosiklet aküsü kaç amper olmalı sorusu da aynı şekilde araç ihtiyaçları noktasında belirlenir. Bu araçlar motor gücü 50, 100, 1400, 1500 veya 6500 cc olarak değişir. 50 cc motosikletlerde 7 amper 12 volt değer sağlayan aküler kullanılır. Ancak motor gücü arttıkça yüksek amper ve voltaja sahip aküler tercih edilebilir. Akülerin kullanımları da akü fiyatı noktasında belirleyici olur. 

Akü Amper Bilgisi Nerede Yazar?

      Akü değerlerinin kontrolü akü markalarına göre farklılık gösterir. Akü üzerinden kontrolünü sağladığınız bu değerlerden üretim tarihi ile birlikte kalan kullanım süresini hesaplayabilirsiniz. Akünün kaç amper olduğu nasıl anlaşılır? sorusuna da cevabı akü üzerindeki değerlerin kontrolüyle verebilirsiniz. Her akünün üzerinde akü amper bilgisi ve akü voltaj değeri yazar. Bu değerlerin yazımında da genelde büyük harfler kullanılır ve en görülür yerlerde olur. Yazımında da basit ifadeler yer alır. Örneğin, 12v 60Ah gibi. Kullanmış olduğunuz araç türüne göre akü ve amper tercihi yapmalısınız. 

Akü Üzerinde Yazan Değerler

      Akülerin üzerinde akü birimi olan amper ile voltaj değerleri de yer alır. Amper nedir ile mekanizmanın nasıl çalıştığını açıklayabiliriz. Amper, elektrikli iletkenlerdeki akım şiddeti birimi olarak adlandırılır. Akü üzerinde marş basma gücünü CCA, kapasiteyi aH ve amper ile voltajı V ile görebiliriz. Marş basma gücü -18 derecede ölçülmektedir, aküden tek seferde çekilen akım değeridir. Kapasite yani Ah veya amper, akünün sağladığı akım değerini ifade eder. Voltaj ise elektrik akımının gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan elektriksel basıncı sağlar. Akü kaç amper olmalı sorusu ile birlikte voltaj değeri de önemlidir. Bu işlemin kimi yerlerde belirli voltaj değerinde sağlanması gerekir. Alt veya üst değerler sonucunda araçta sorunlar oluşur. 

Tavsiye İçerik : Akü Neden Biter?

Yanlış Amper Akü Kullanımında Ne Olur?

      Akülerde kullanım ömrünü belirleyen önemli bir noktada kullanıcılardır. En iyi akü bile olmuş olsa, bakımların yapılmaması gibi durumlar akünün ömrünü kısaltır. Ayrıca araca düşük ya da yüksek amper akü takmak da araca ve aküye zarar verebilir. Örnek olarak elektrik aksamları bu yanlış sonucunda çalışamaz hale gelebilir, aracın motor gücünde sorunlar yaşanabilir. Dikkat edilmesi gereken bu detay sonrasında akü takviye kablosu kaç amper olmalı ve akü şarj cihazı kaç amper olmalı gibi sorularda da en doğru kullanım cevabını bulmalısınız. Takviye kablosu otomobillerde 700-1200, hafif ticari araçlarda 1200, ağır ticari araçlarda da 1200-2400 amper arasında olmaktadır. Motosikletlerde de bu değer 300-600 amper arasındadır. Şarj cihazında da akü değeri ile birlikte ortalama bir rakam belirlenir. 60Ah akü için ihtiyaç duyulan şarj akımı 3 amper olmaktadır. Peki, yanlış amper akü kullanımında ne olur? Akü önceki kullanımına göre fazla yakıt harcayabilir, motor performansı düşebilir, akü kullanım ömrü azalabilir. 

Aracıma Hangi Aküyü Seçmeliyim?

      Aracınıza akü seçerken öncelikle araç kullanım kılavuzundan yararlanabilirsiniz. Eğer yoksa da oto servislerine danışabilirsiniz. Aküler çok değişken amper ve voltaj değerleriyle tercih edilebilir. Düşük motor gücündeki motosikletlerde 60 amper akü kullanılabilir. Ancak yüksek motor güçlü motosikletler ya da hafif veya ağır ticari araçlar 105 amper akü, 90 amper akü kullanımına ihtiyaç duyabilir. Binek araçlar için de 72 amper akü ile başlayan bir akü kullanımı vardır. Esan Akü’den aracınıza uygun aküyü belirleyebilir, size en yakın anlaşmalı bayilerimizden de uygun akü fiyatları ile temin edebilirsiniz. 

Yazıyı Paylaş