Ani Sıcaklık Değişimlerinde Akü Nasıl Etkilenir?

Ani Sıcaklık Değişimlerinde Akü Nasıl Etkilenir?

      Bir aracın çalışabilir olması için akü gücüne ihtiyaç duyulur. Motorun çalışması için gereken enerji, elektrik aksamların düzgün çalışması gibi birçok işlevin çalışma temelinde akünün etkisi bulunur. Kullanım ömrünü doğal bir şekilde tamamlayan akü ister yeni bir akü ile değiştirilebilir istenirse de akü takviyesi yapılabilir. Akünün dış etmenlerden dolayı bitmesi ya da azalması gibi bir durumda da söz konusu olabilir. Özellikle aracın çalışmadığı zamanlarda klima ve radyo çalıştırılması, soğuk havalarda aracın uzun süre kullanılmaması bu etmenlerdendir. Akünün sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için belirli bir sıcaklık düzeyine ihtiyaç duyulur, eğer bunun altında bir durum söz konusu olursa akü çok daha fazla deşarj işlemi uygulayabilir. Aküyü soğuktan koruma adına, kış aylarında en az 2 günde bir aracın çalıştırılması önemlidir.

Tavsiye İçerik : Akü Nedir?

Ortam Sıcaklığının Akü Ömrüne Etkisi

      Akülerin en iyi şekilde çalışabilmesi için ideal sıcaklık 25 derecedir. Bu derecenin çok altında bir düşüş yaşanırsa, marş basma süresi uzar. Araç ya geç çalışır ya da çalışmayabilir. Soğuk havada akü neden boşalır sorusunu detaylı olarak ele alırsak, bahsedilen işlemler sırasında akü normaline göre daha fazla enerji harcar, bu da amper gücünü daha erken tüketmesi demektir. Ayrıca çalışmadığı durumlarda da akü yine deşarj işlemi uyguladığından bu da kullanım süresine etki etmektedir. Bu durumda bir örnekle yola çıkacak olursak Ege bölgesi ile Doğu Anadolu bölgelerinde gece sıcaklık değerleri düşer, ancak bu durum Doğu Anadolu bölgesinde çok daha fazla olacaktır. Buradaki bir aracın aküsü de diğer bölgede kullanılan araçlara göre daha kısa sürede tükenecektir.

Aküde Soğuk Havanın Etkisi

      Akünün çalışma prensibinde kimyasal enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesi vardır. İçeriğindeki bu alaşımlar da sıcaklık değerlerinden etkilenmektedirler. Soğuk havalarda kimyasal tepkime hızı yavaşlar, marş basma süresi uzadıkça akü daha fazla enerji harcar. Aracın çalışma süresi uzar. Peki, araba aküsü donar mı ya da akü donarsa ne olur? Bu sorular kullanıcılar tarafından merak edilir, çünkü böyle bir durumda yapılacak müdahale ve önlemler akünün kullanım ömrü açısından büyük bir etkiye sahip olacaktır. Ülkemizde kış mevsiminde geceleri, özellikle güney ve doğu bölgelerinde sıcaklık değeri oldukça düşer. İdeal sıcaklığın çok çok altında bir soğukta akü içerisindeki maddeler donabilir. Akü kaç derecede donar sorusunu ise iki farklı şekilde cevaplayabiliriz. Eğer ki akü amper gücü olarak doluysa -50 gibi derecelere de dayanabilir. Ama aküdeki enerji azalmışsa sıcaklık değeri sıfırın çok az altında olsa bile akü donabilmektedir.

Kış Aylarına Aküler Nasıl Hazırlanmalı?

      Kış aylarına girerken her araç için lastik değişiminin zorunluluğu akla gelir. Ancak kış lastiği kullanımı kadar önemli bir durum da aküdür. Kış aylarında akü bakımı aracınızın soğuk havalarda çalışmama gibi durumlarına karşı yapılması gereken bir işlemlerdir. Kış aylarına girmeden önce oto servisinizde mutlaka akünüzün kontrolünü yaptırın. Bunlar arasında sadece enerji kapasitesi değil, akü üzerindeki aksamları da kontrol edin. Akünün sarsılma gibi durumlarda yaşanan sızdırma durumları hem aküye hem de aracınıza zarar verebilir.

Aküyü Soğuktan Koruma Yolları Nelerdir? 

      Akünüzün soğuktan korumanın yolları birçok başlık altında ele alınabilir. Öncelikle fiziki olarak bir korumadan bahsedersek, soğuk havalarda aracınızı kapalı garaj gibi yerlerde tutabilirsiniz. Ancak böyle bir imkanınız yoksa araç brandaları ile örtebilirsiniz. Akü işlevselliğini araç çalışmasa da sürdürebilir. Bu yüzden de akünüzdeki saf su seviyesini kontrol etmeniz gerekir. Eğer azalmışsa ideal aralığa gelene kadar takviye yapın. Akü içerisindeki kimyasalların donmaması adına da aracınızı mutlaka 1-2 gün aralıklarla 15 dakika boyunca durur vaziyette de olsa çalıştırın. Aracınız eğer çalışmıyor vaziyetteyse de klima veya radyo gibi elektrik enerjisi gerektiren işlemleri açmayın.

Soğuk Havalarda Akü Donar mı?

      Akülerin belirli bir derece altında donduğu söylenebilir. Ancak donan akü nasıl çözülür ya da donan akü nasıl çalışır noktasında da yapacağınız işlemlerle akünüzü kurtarabilirsiniz. Aracınızın donmasını önlemek adına ilk olarak akü bakımınızı aksatmamanız gerekir. Sıcaklık değerinin düşmesiyle aküdeki reaksiyon hızı da yavaşlayacak ve akünüz donacaktır. Ancak bu daha çok amper gücü azalmış akülerde görülür. Bunun yaşanmaması adına da mutlaka belirli aralıklar aracınızı çalıştırmanız önem taşır. Aküler çeşitli özellikleriyle birbirinden ayrılabilir. Kuru akü, sıvı akü ya da jel akü gibi birçok çeşidi bulunur. Bunlarda yaşanan donma durumları da benzerlik gösterebilir. Yani jel akü kaç derecede donar sorusunun cevabı ile diğerlerinin cevabı da -50 derece olabilmektedir.

Kış Aylarında Akü Marş Basmama Problemi Neden Olur?

      Aracın çalışabilir duruma gelmesi için marş basma işlemi uygulanır. Bu da enerji gerektirir. Akü ise aracın ihtiyaç duyduğu tüm elektrik enerjisini sağlayan en önemli mekanizmalardan biridir. Kış aylarında marş basma işlemi akünün soğuktan etkilenebilirlik durumuna göre değişebilir. Yani marş basma süresi kış aylarında daha uzun sürebilir. Aracın normalde kısa bir sürede çalışması gerekirken, bu işlemi belki de 2-3 kez tekrarlamanız gerekebilir. Hatta akünün durumuna bağlı olarak marş basma işlemi sonucunda aracınız çalışmayabilir. Peki bu marş basmama durumu neden olur? Soğuk havalarda marş akımına daha çok gereksinim duyulur. Akü de bu işlemde belirli bir enerji harcar. Ancak akü değerinin azaldığı durumlar da marş basma işlemi gerçekleştirilemez.            

Yazıyı Paylaş