Marin Akü Nedir?

Marin Akü Nedir?


Araçların çalışmasında ihtiyaç duyduğu akümülatör, farklı çalışma prensibine sahip araçlar ile birlikte çeşitliliğini artırmıştır. Denizcilik sektöründe kullanılan araçlar için de marin akü tercih edilmektedir. Marine aküyü diğer akülerde ayıran çok fazla bir fark olmasa da kullanım alanı farklılığına dikkat çekilebilir. Karayolunda kullanılan araçlar ile deniz araçları arasında kullanım sıklığı ve çevre koşulları bakımından çok büyük farklar vardır. Karşılaşılan engebeli, titreşim, hava sıcaklığı durumlarını düşünecek olursak deniz araçlarındaki akü, yapısı ve korunak sistemiyle daha ileri teknolojilere ihtiyaç duyar. 

Marin Akü Teknolojisi 

Engebeli, sarsıntılı ve değişken hava durumları için özel olarak üretilen marine akü, kullanıldığı araçlarda güvenliği en yüksek seviyede sağlamış olur. Aracın elektriksel donanımları ve motor gücü için, uzun ömürlü kullanımıyla verimi sağlar. Marin akü nedir sorusunun cevabını, jel akü olarak verebiliriz. Bu modelin sahip olduğu deep cycle özelliği marin akülerde görülür. Bu da bakım gerektirmeyen akü kategorisinde yer aldıkları anlamına gelmektedir. Yani sarsıntılardan, sıcak ve soğuk havalardan en az derecede etkilenen modellerdir. Deşarj işlemlerinde diğer modellere de çok daha az kapasite kayıpları olur. Bu özelliğiyle de sadece deniz araçlarında değil, yenilenebilir enerji sistemlerinde de bu güç kaynaklarından yararlanılır. 

Tavsiye İçerik: Bakım Gerektirmeyen Akülere Dair Bilmeniz Gerekenler

Marin Akü Kullanım Çeşitliliği

Deniz araçlarında ihtiyaç duyulan enerji alanlara göre sınıflandırılabilir. İç kısımlarda yer alan aydınlatma, buzdolabı, GPS gibi mekanizmalar ile araç motorunun çalıştırılması noktasında marin aküler sınıflandırılmaktadır. 

  • Marş Aküsü kullanımı, araç motoru gibi aksamların çalışmasında tercih edilir. Motorla birlikte pervane, jeneratör tarzı tüm dış ekipmanlar bu sistemle çalışır.

  • Ekipman Aküsü kullanımı ise deniz araçları içerisinde yer alan GPS, aydınlatma sistemleri, buzdolabı, radyo, ısıtıcı tarzı mekanizmalarda görülür. 

Marin Akü Hangi Araçlarda Kullanılır?

İsmi itibariyle marine akülerin deniz araçlarında kullanıldığı ifade edilebilir. Tekne akü, yat aküsü gibi ihtiyaçlarla bulunabilirler. Burada aracın uygunluğuna bağlı olarak 60 amper akü, 72 amper akü veya 185 Ah marin akü gibi daha farklı amper çeşitliliğiyle kullanılabilir. Tüm deniz araçları ile birlikte yenilenebilir enerji sistemlerinde de güç sağlayan sistemler olarak tercih edilmektedirler. 

Marin Akü ile Diğer Akülerin Farkları Nelerdir?

Aslında marin aküleri diğer akülerden ayıran çok da bir fark bulunmaz. Sulu akü sistemleri bile deniz araçları için tercih edilebilir özelliktedir. Ancak bu akünün özelliklerine baktığımızda bakıma gerek duyan, sarsıntılara karşı çok dayanıklı olmayan ve bu durumlarda su kaybı yaşayabilen modeller olduklarını görebiliriz. Deniz araçlarında ise bunların tam tersi bir özellik gerekir. Marin akü ömrü ile daha verimlidir. Sarsıntılara karşı daha korunaklı bir sistemi vardır. Kolay kolay etkilenmez ve kayba uğramazlar. Araçlarda güvenli kullanımı sağlarlar. Deşarj işlemlerinde kapasitelerinde çok fazla kayıp sağlamazlar. Korozyon oluşumlarına karşı korunaklıdırlar. Marin akü fiyatları itibariyle daha farklı bir kategoride olsa da aslında daha az maliyeti ifade ederler. Çünkü bu aküler de arızalanma ihtimali oldukça düşüktür. Bu da ekstra bir maliyetin ortaya çıkmaması için en gerekli özelliklerden biri olmaktadır. 

Yazıyı Paylaş