Solar Akü Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Solar Akü Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor. Üretim veya tüketimin neredeyse her aşamasında elektrik enerjisine ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyacı karşılamaya yönelik olarak üretilen akümülatör sistemleri, ulaşım amaçlı olmak dışında üretim tesislerinde, aydınlatma ve güvenlik sistemlerinde de kullanılabiliyor. Teknolojik donanımları ve modelleri farklı farklı bulunabilir. Enerji depolama ihtiyacı ise artık günümüzün en önemli sorunlarından biri haline geldi. Yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde artık güneş, rüzgar gibi unsurlardan yararlanılarak elektrik enerjisi üretiliyor ve depolanabiliyor. 

Elektrik kullanımında kullanılan sistem ve kabloları düşündüğümüzde hem maliyetli hem de verimi düşük olduğunu görebiliriz. Böyle bir sistemle uğraşmaya gerek kalmadan, daha yüksek verim sağlamak adına solar aküler üretilmiştir. Hem verimi yüksek olup hem de depolama sağlarlar. Böylece ihtiyaç duyulan her an kullanıma hazır bir enerji kaynağınız olur. Üstelik bu enerjiyi de tamamen yenilenebilir enerjilerden elden etmiş olursunuz.

Solar Akü Özellikleri

Enerji üretimi ve depolama ihtiyacında paneller haricinde, kimi teknolojik cihazların çalıştırılması veya farklı gereksinimler için özel sistemler kullanılır. Bunlardan biri olan solar akü, kablolu sistemlere gereksinimi azaltmıştır. Bu kadar verim sağlayıp konforlu kullanıma sahip olan solar akü nedir? Bu sistem herhangi akü bileşeni olmaksızın güneşten aldığı enerjiyi depolar, ihtiyaç duyduğunda da kullanılmasını sağlar. 

  • Ebatları değişkenlik gösterir. Ebata bağlı olarak kapasiteleri de farklıdır. 4-100 kg arası değişiklik gösterirler.
  • Büyük ebatlı olanların muhafazası için geniş bir alana ihtiyaç duyulabilir.
  • Kullanılacak sisteme göre verim alabileceğiniz çeşitleri de vardır. Genel olarak 2V solar akü yüksek depolama sağlar.
  • Eğer sisteminiz 48V ise daha fazla verim alabilmektesiniz.
  • Sistem voltajına seri, paralel ve her ikisinin kullanımıyla bağlanabilirler.
  • Yüksek kapasiteli olanları fazla masraflı gibi gözükse de rutin bakımlarıyla birlikte 5-10 yıl arasında kullanılabilir. 

Solar Akü Çeşitleri

Solar sistemli akü çeşitleri de kullanım alanına göre ayrılmıştır. Örneğin RV modelinde genelde küçük sistemlere uygunluk vardır. Bunları tekne gibi hobi araçlarında görebilirsiniz. Solar akü çeşitleri şu başlıklarla ele alınabilir;

  • Flooded: Bu aküler şarj edildikleri sırada gaz çıkışı sağlar. Bu yüzden açık havada kullanılması önerilir. İç yerde kullanılacaksa da patlayıcı özellikteki gazların ikmali için iyi bir havalandırmaya gerek duyulur. 

  • RV / Marine Solar Aküler: Tekne veya RV gibi küçük sistemlerde kullanıma uygundur. Sürekli ihtiyaç için düşük kapasitelerde çalışırlar.
  • AGM (Absorbed Glass Mat) Aküler: Şarj işleminde sızdırma olmaz, yani gaz çıkışı sağlamazlar. Voltajı daha iyi koruyup kendiliğinden deşarj olabilirler. Elektrolitin tutulması için plakalar arasında cam vardır. Sızdırmaz akülerin özelliklerine sahip olup onlara göre daha kaliteli malzemeye sahiptir.
  • Jel Akü: Şarj işlemlerinde gaz salınımı yapmazlar. Buna rağmen iç mekanlarda güvenle kullanılabilir. Akünün içinde sabit bir sıcaklık olması bakım ve performans bakımından yüksek verim sağlar. 

Solar Akü Nasıl Çalışır?

Akşam ve geceleri enerji sağlamak amaçlı çalıştırılırlar. Bu sistemde öncelikle üretilen güneş enerjisinin kendi üretimi yapılır. Yani elde edilen enerjiyle buzdolabı gibi ev eşyalarının çalıştırılması sağlanabilir. 

Fazla güç ihtiyacı olursa fazla güç aküye gider, yeniden şarj edilir. Akünün şarj edilmemesi veya kullanım talebi olmamasında ise güç şebekeye aktarılacaktır. Günlük enerji talebi, üretiminden fazlaysa, akünün tam ve yarım şarj edilmesine bakılmadan biriken enerji de kullanılabilir. Güç gereksinimi ise akünün tamamının boşalmasıyla şebekeden alınmaktadır. 

Solar Akü Avantajları

Güneş paneli aküsü olarak da geçen bu sistemlerin kullanımı çeşitli avantajlara sahiptir;

  • Kendi kendilerine bitmezler.
  • Isıya ve aşınmaya karşı dayanıklılık gösterirler.
  • Uzun süreli kullanım sağlarlar.
  • Yüksek enerjiye sahiptirler.
  • Güvenli kullanım sunarlar.
  • İdeal şarj oranını kabul eder.

Yazıyı Paylaş