Akü Nedir?

Akü Nedir?

Aküler, temel çalışma prensibi olarak, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürür, ihtiyaç durumunda tekrardan elektrik enerjisi sağlarlar. Taşınabilen güç kaynağı olmasıyla birçok alanda da ihtiyaç duyulan bir cihazdır. Otomotiv sektöründe de araçların enerji ihtiyacını olduğu marş basma, ışıklandırma, ateşleme gibi birçok işlem sırasında en önemli görevi üstlenen sistemdir. Sahip olduğunuz araç özellikleri ve kullanım amacı olarak en iyi aküyü kullanmak, sizlere hem işlerinizde güvenlik hem de yüksek performans sağlayacaktır. Bu anlamda da aracınızın ihtiyacı olan modeli belirlemek ve avantajlı akü fiyatları hakkında bilgi almak için Esan Akü sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 



Akü Nasıl Çalışır?


Akü üzerinde her biri 2 voltluk enerji üreten küçük yapılar bulunur. Aslında akü yapısı içerisinde bu yapılar, ihtiyaç duyulan enerji kapasitesine uygun olarak bulunur. Mesela 12 volt akü de bu yapılardan 6 adet bulunur. Akü yapısında pozitif ve negatif plakalar vardır. Bunlar birbiriyle bağlantılı olmayıp, diğer plakalarla köprü olarak bağlıdırlar. (+) ve (-) olarak dışa enerji bağlantısı oluştururlar. Bu yapılarda meydana gelen kimyasal reaksiyon sonucunda elektrik akımı oluşturulur. Akünün çalışma şekli olarak aslında birbiriyle bağlantılı birçok yapıyı içerdiğini söyleyebiliriz. 



Akü Ne İşe Yarar?


Aydınlatma, enerji sağlama, araçların çalıştırılması gibi birçok işlevi olan akülerin çalışma prensibi olarak ihtiyaç duyulan alanlarda taşınabilen enerji sağlaması olduğunu belirtmiştik. Tüm bu farklılıklarla birlikte her alan için farklı olarak da tercih edilmektedirler. Otomotiv sektöründe kullanılan akü nedir sorusunu da bununla açıklayabiliriz. Aracın çalışması için motorun ihtiyaç duyduğu enerjiyi, araç aydınlatmasını sağlar. Bir diğer görevi de aracın çalışmadığı süre içerisinde elektrikli aracılara ihtiyaç duyulan enerjiyi verir. Bunu yaparken de işlem sırasındaki elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek bir nevi kendini şarj etmektedir.



Akü Nerelerde Kullanılır?


Aküler otomotiv sektörü dışında pek çok alanda enerji ihtiyacını karşılamak adına kullanılır. Kesintisiz enerjiye ihtiyaç duyulan alanlarda santraller, işyerleri, hastane, tren istasyonları, maden ocaklarında, forklift gibi iş araçlarında da kullanılır. Akünün görevleri nelerdir noktasında bu kullanım alanları dahilinde farklılıklar gösterebilir. Mesela araç aküleri noktasında motorlar için kullanılan motor aküsü ve bunun da farklı bir versiyonu olarak elektrikli motor aküsü bulunur. Diğer alanlarda da işleyişi benzerdir. Depoladığı enerjiyi ihtiyaç duyulan zamanda elektrik enerjisine dönüştürerek aydınlatma gibi işlemlerde kullanılır. Araba akü fiyatları ve diğer işlemlere uygun olarak üretilen akü fiyatları arasında da buna bağlı olarak farklılıklar olabilmektedir. 


Akü Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?


Kullanım amaçları doğrultusunda farklı akü çeşitleri de bulunur. Nikel kadmiyum, nikel demir, Lityum-Iyon, Nikel Metal Hidrür ve kurşun asit akü çeşitleri vardır. Bunlar arasında en çok tercih edilen ve kullanılan türü ise kurşun asit aküdür. Araçlarda tercih edilen bu akü de kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır. Kuru ve sulu aküler ve bunların dışında da jel ve start stop akü çeşitleri bulunur. Start stop teknolojisine uygun olarak üretilen AGM ve EFB akü modelleri vardır. AGM akü yüksek performans ve güvenlik sağlar.


EFB akülerde de özelliklerle hemen hemen aynı olsa da AGM aküler, start stop olmayan araçlarda da kullanılabilmektedir. Böylesine geniş bir alanda fayda sağlayan AGM akü nedir dersek, karbon salınımını en aza indirgeyen bu sistemle hem çevre kirliliğinin önüne geçmek amaçlanıyor. Start stop teknolojisindeki araçların ihtiyaç duyduğu enerjiyi çok daha uzun süre sağlayan ve bunu da en güvenli şekilde gerçekleştiren sistemdir. Farklı voltaj değerlerine de sahiptirler. Aracınız için ihtiyaç duyduğunuz 60, 70, 105 amper gibi birçok farklı çeşit olabilir. Esan Akü’ de dilediğiniz voltaj değerinde akülere göz atabilirsiniz. En çok tercih edilenlerden 60 amper akü fiyatları, 72 amper akü fiyatları ve 75 amper akü fiyatları da avantajlı fiyatlarla Esan Akü anlaşmalı bayilerden temin edilebilmektedir. 


Sulu Aküler


Starter ve SLI olarak bilinen araç aküleridir. Bunlar da kendi arasında buşonlar tam kapalı veya açılabilen modeller olarak kullanılır. Bu akülerin farklarından bir tanesi su eklenmemesidir. Bundan dolayı da kullanılacak araçların voltaj olarak aküye uygun olması çok önemlidir. Deniz araçları, otomobil, kamyon ve bahçede kullandığımız elektrikli araçlarda bu aküleri kullanmaktayız. 


Start & Stop Akü 


Start Stop teknolojisine uyumu sayesinde enerjiye ihtiyaç duyulan her an devreye girer. Araç ve jeneratör gibi sistemlerde kullanılır. Dur kalk işleminin çok yapıldığı şehiriçi trafiklerde araçların performansını artıran ve CO2 emisyonu azaltan bir işlevi vardır. Kuru Aküler



En güvenli akü çeşitlerinden olan kuru aküler, titreşime dayanıklı yapıları ile sevkiyat olarak da kolay taşınabilmektedirler. Gaz çıkışı yapmayan formuyla sağlık kuruluşları, ulaşım, askeriye, elektronik sistemler ve ulaşım araçları gibi geniş bir alanda kullanılmaktadırlar. 


Akülerin Ömrünü Etkileyen Faktörler


Öncelikle en iyi akü aracınıza uygun olan aküdür. Akülerin ömrünü belirleyen en önemli hususlardan biri aslında budur. Yanlış seçim hem akü hem de aracınız için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kullandığınız akü 105 amper akü, 90 amper akü gibi yüksek voltaj değerlerine sahip olsa da bunların sağlayacağı yüksek performans, yapılan hatalardan dolayı düşebilir. Genel olarak akülerin performansını etkileyen faktörler ise başlıklar halinde sıralanabilir;


  • Sıcaklık : Aküler için önerilen ortam sıcaklığı 20-25 derece arasındadır. Fazla ısıya maruz kalan akülerin kullanım ömrü neredeyse yarı yarıya düşer.

  • Depolama : Aküler kullanılmadıklari zaman süresi olarak 18 aya kadar dayanabilir. Bu yüzden 6 ay gibi aralıklarla şarj edilmeleri gerekir. Bahsedilen kurşun asit akü, bunları kesinlikle boş veya kısmen boş durumda ise saklamayınız.

  • Aşırı Şarj : Aşırı şarj ile aküden aşırı ısı çıkışı meydana gelebilir. Bu da güvenlik sorunlarını ortaya çıkaracaktır. Şarj işlemlerinin çok dikkatli takip edilmesi gerekmektedir. 

  • Düşük Şarj : Düşük devre geriliminden dolayı aküde sülfatlaşma gibi sorunlar oluşabilir. Bunun da takibinin en dikkatli şekilde yapılması gerekir.

  • Düzenli Bakım : Aracınız da olduğu gibi kullandığınız akülerin de düzenli olarak bakımını yapmanız gerekir. Bu bakımlarda temizlik ve bağlantıların kontrolü yapılır. Eğer sorun varsa erken müdahale ile akünüzün ve aracınızın performansını artırabilirsiniz. 

  • Sıvı Kontrolü : Aküde yer alan sıvının belirlenen seviye altına düşmemesi için rutin kontroller yapılmalıdır. Özellikle yaz aylarında sıvı kaybı daha çok görülebilir.

Akü Neden Yapılır?


Aküler, nikel kadmiyum, nikel demir, Lityum-Iyon, Nikel Metal Hidrür ve kurşun asit gibi bileşimlerden yapılır.


Akü Bakımı Nasıl Yapılır?


Akünüzün kullanım ömrünü uzatacak olan bakımlar sırasında izlemeniz gereken adımlar şunlardır;


  • Metal bileşimleri aküden uzak tutun.

  • Aküdeki su seviyesini düzenli olarak kontrol edin.

  • Kutup başlarında oksitlenme olmaması için düzenli kontrolünü sağlayın.

  • Titreşimlere karşı yapılan sabitleme işlevlerini kontrol edin.

  • Akü üzerindeki hava deliklerini kontrol edin, açık yer bırakmayın.

  • Şarj durumunu kontrol edin, az veya aşırı şarj aküde sorunlara yol açar.

  • Ortam sıcaklığının uygun olmadığı zamanlarda akünüzün performansını koruyacak önlemler alınmalı.

Akü Nasıl Şarj Olur?


Akü takviye kablosu aracılığıyla gerçekleştirilen bu işlemde, kırmızı kablolar hem aküsü dolu olan hem de boş olan aracın aküdeki (+) kısmına, siyah kablolar da (-) kısmına bağlanır. Sırasıyla aküsü dolu olan araç ve boş olan çalıştırılır. Akım sağlanır. Takviye kabloları çıkartılırken ilk olarak aküsü şarj edilen araçtan başlanmalıdır. 


 Akü Ne Zaman Değiştirilir?


Genel olarak akülerin kullanım süreleri 5-6 yıl olmaktadır. Bu süre sonunda değiştirilebilir. Akü ihtiyacınız için en uygun akü fiyatı ve model seçeneklerine Esan Akü’den göz atabilirsiniz. 

Yazıyı Paylaş