Akü Nasıl Değiştirilir?

Akü Nasıl Değiştirilir?

Araçların en önemli mekanizması olan akümülatör, motor için gereken enerjiyi sağlar, marş gücü, elektriksel donanımların çalışması gibi işlevleri yerine getirir. Arıza veya kapasitesinin bitmeye yakın olduğu durumlarda ise araç sahipleri akü değiştirme işlemini gerçekleştirebilir. Kimi kullanıcılar bu işlemi yetkili teknik servislerde yaptırsa da kimileri kendi yapmak isteyebilir. Bu işlemi şahsi olarak yapmak isteyecekler için hazırladığımız “akü değişimi nasıl yapılır” içerikli yazımızda takip etmeniz gereken adımları bulabilir ve detaylı noktalar ile birlikte işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. 

Bu işlem sırasında önceliğiniz her zaman ‘güvenlik’ olmalıdır. Aküler, araçlardaki elektriksel kaynak olduğundan değişimlerinde tehlikeli durumlar olabilir. Bunun önüne geçebilmek adına öncelikle gerekli olan tüm teçhizatlara sahip olmanız gerekir. Bunları ise;

  • Koruyucu eldiven ve gözlük
  • Koruyucu giysi, pamuk içermeyen ürünler
  • İngiliz anahtarı
  • Anti asit kimyasal (sodyum bikarbonat) ile su
  • Akü yüzeyine uygun fırça olarak sıralanabilir.

Genel olarak hazırlıklar bu şekildedir. Değişim işlemlerine geçmeden önce şunu da belirtelim ki aracınızın teknolojisine bağlı olarak burada farklılıklar olabilir. Elektronik araçlarda akü değişimi ile diğer araçlardaki süreç farklı işleyebilir. 

Tavsiye içerik: Akü Kablosu Nasıl Bağlanır?

Yerinde Akü Değişimi


Gerekli olan güvenlik önlemlerini aldıktan sonra akü değişim süreci başlayabilir. Birçok kullanıcı, akünün araç üzerinden sökülmesi sırasında önce hangi kabloyu sökmek gerekir konusunda emin olmayabilir. Akünün kullanım talimatlarını izleyerek süreci devam ettirin. Bununla birlikte ilk adımda da;

  • Birinci adım; kutup başlarındaki kabloları çıkartın. Araçta negatif bağlantı varsa öncelikle negatif kutuptaki kablolar sökülmesi gerekir. Kutup başının bağlılığını sağlayan kelepçe sistemini gevşeterek sökün. Pozitif bağlantılıysa da öncelikle pozitif kutup başı kablolarını sökmeniz gerekir.

  • İkinci adım; akünün düzeneğinde, konumlandırılmasını sağlayan vida ve diğer elemanları çıkartın. Bunu gerçekleştirirken ve sonrasında aküyü düzenekten çıkarırken korumalı eldiven ve gözlük takmayı da unutmayın.

  • Üçüncü adım; akünüzü çıkardıktan sonra boş kalan düzeneği inceleyin. Uzun bir süre kullanılan akümülatörler, konumlandırıldıkları düzenekte korozyon üretebilirler, paslanma yapabilirler. Çıkarma işlemi sonrası bölgeyi inceleyerek bunlara rastlarsanız, korumalı eldiveni de kullanarak, sodyum-bikarbonatlı su ile bölgeyi temizleyin.

  • Dördüncü adım; Yeni akünüzü düzenek içerisine yerleştirin. Bunu sağlarken de korunaklı teçhizatlarınızı kullanın.

  • Beşinci adım; yeni akünün düzenek içerisinde hareket etmemesi adına öncesinde söktüğünüz bağlantı elemanlarını ve civatalarını aynı şekilde takın. Sağlam olduklarını kontrol edin. Ekstra olarak koruyucu düzenekleri de sağlayın. Akünün hareket etmesi hem aküye hem de aracınıza zarar verebilir.

  • Altıncı adım; ilk adımda yapılan kutup başı kablolarını da yeni aküyü takarken ters işlemle bağlayın. Yani araç negatif bağlantılıysa öncelikle pozitif kutup başı kablolar, son olarak negatif kutup başı kabloları bağlanır.

  • Yedinci adım; değişim işlemi sonrasında eskiyen akünüzü ister teknik servislere isterseniz de geri dönüşüm merkezlerine teslim edebilirsiniz.

Burada ayrı bir parantez açmak gerekirse, elektrik beyinli araçlarda akü değişimi daha farklı işler. Şöyle ki;

  • Beyinli araçlarda yapılacak değişimde akünün düzenekten çıkarılmasıyla araçta kullanılan elektronik cihazların hafıza kaybı yaşamasına neden olabilir. 
  • Elektriği kesmeden akü değişimi için akünün düzenekten çıkarılması sırasında ikinci aküden veya elektronik güç sağlayan bir cihazdan yardım alınmalıdır.

Yazıyı Paylaş