Akü Ölçümü Nasıl Yapılır?

Akü Ölçümü Nasıl Yapılır?

Akümülatör, araçların ihtiyaç duyduğu enerjiyi üreten önemli bir mekanizmadır. Araçların sürüş kalitesini ve araç içi donanımların da verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Tüm bunlarla birlikte güvenli ve konforlu bir sürüş sağlanabilir. Her akü aynı özelliklerde de olmayabilir. Araç teknolojileri dahilinde değişen özellik ve tasarımları mevcuttur. Aküler belirli bir kullanım sürelerine sahiptir. Ancak bunun dışında kullanıma bağlı olarak erken de bitebilirler. Bunu öncesinde belirleyebilmek için ise akü ölçüm testi yapılır. Bu sayede yolda kalma veya araç donanımlarını kullanamama gibi sorunlar yaşamamış olursunuz. Akü ölçümü yapabilmek için ihtiyacınız olan birtakım cihazlar vardır. Bu işlemi yetkili bayi veya servislerde yapmanız önerilir. Fakat etkisini yitiren aküyü önceden saptayabilmeniz için ise dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da vardır. Akü ölçümü nasıl yapılır ve akünün bittiği nasıl anlaşılır? Öğrenmek isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz. 

Akü Ölçüm Testi Nedir?

Her araç sahibinin çok sık duyduğu bir tabir olan akü testi, araçlar için çok önemli olan bu mekanizmanın çalışabilirlik durumunu gösterir. Neden buna ihtiyaç duyulur derseniz, kullanımı 3-4 yılı aşan bir akünüz olduğunu varsayalım, eğer bakım zamanında veya özel olarak akü kontrolü sağlamamışsanız, akünün sizi yolda bırakması an meselesidir. Şarj-deşarj döngüsü içerisinde belirli bir kullanım ömrü sunan aküler de mutlaka takviyeye ihtiyaç duyarlar. Tam anlamıyla bitmiş ya da gücünü yitirmiş bir akünün aracınız için büyük bir zarar kaynağı olduğu da söylenebilir. Tüm bunlar çerçevesinde araç sahipleri, akü ölçüm testlerini düzenli olarak yaptırmalıdır. Bu test için şarj durumunu gösteren tablo  ve şarj ölçer cihaz kullanılır. .

Akü Değerleri Kaç Olmalıdır?

Akülerin sahip olduğu amper değeri çeşitlilik gösterebilir. Bu da yine aracın sahip olduğu teknolojik ve teknik donanım ile ihtiyaç duyduğu güce bağlı olarak değişebiliyor. Ancak akü ölçümü kaç olmalı noktasında 12,80v gibi bir standart voltaj ölçüm bulunur. Akü ölçüm cihazı ile yapılan testlerde genelde şöyle bir tablodan bahsedilebilir;

  • Ölçümlerde marş ile 12,80 üzeri bir değer çıkarsa akünün doluluk oranı iyidir.
  • Marş anındaki değer 12,80’nin altındaysa aküde bir azalmadan bahsedilebilir. Ancak bunda da 12,4’te yüzde 75’lik, 12,2’de yüzde 50 ve 12,0’da ise yüzde 25’lik bir değer verilebilir. Eğer ölçümde 12’nin altında bir değer çıktıysa akü bitmeye çok yakındır. 
  • Dikkat etmeniz gereken araç boştayken ve marş hareketinde ölçülen rakamların farklı olduğudur. Burada marş hareketindeki değerleri baz almalısınız. 
  • Araç teknolojilerine göre de değişiklik gösterebildiğinden yine 12 V’lik aracı baz alırsak, hibrit araçlarda (start-stop) 13,8-14,4, Ca-Ca akülü araçlar için ise 13,8-14,8V çıkışı uygun olabilmektedir. 


Tavsiye İçerik: Akü Neden Biter?


Zayıf Akü Belirtileri

Akünün bittiğini anlamak aslında basit işlemler sonucunda belirlenebilir. Akülerin hangi donanımlara enerji sağladığını düşünecek olursak radyo, klima, araç içi veya far aydınlatmaları vb. herhangi bir fonksiyonda duraksama, azalma, çalışmama, marş basmadan zorlanma gibi bir durumun olması zayıf akü belirtileri arasında gösterilebilir. En geçerli minimum akü voltajı 12,6V olarak kabul edilir. Bunun altında olan bir değer sonucunda yukarıda bahsedilen durumlar yaşanabilir. Bu da en iyi ihtimal yolda kalmanıza neden olabilir. Ancak dikkate alınmazsa aracınızda aküden kaynaklı arızalar da meydana gelebilir. 

Akü Ölçümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akü ölçümünde kendiniz ve araç güvenliği için dikkate almanız gereken bazı hususlar mevcuttur. İlk olarak ölçümlerde araç boştayken gösteren değer yerine marş hareketinde verdiği değerler daha doğru sonuçlar verir. Bunları baz almanız gerekir. Bu testin nasıl yapılacağına gelirsek;

  • Açık akü sistemi varsa yoğunluk ve voltaj değerlerini alabilirsiniz. Kapalı akü sistemlerinde sadece yoğunluk değeri alınamaz. 
  • Voltaj değerleri voltmetre, yoğunluklar ise hidrometre ile ölçülebilir.
  • Multimetre cihazları ile hem voltaj hem de amper değerleri aynı anda ölçülebilir. Her iki değere ait soket girişleri ile ölçümler yapılır. 

Akü ölçümünde nelere dikkat edilmesi gerekir noktasında da;

  • Öncelikle “akü ölçümü nerede yapılır” sorusunu yanıtlayalım. Bu işlemi mutlaka aracınızın servisinde veya akü yetkili servislerinde yaptırın.
  • Akünün kutusunda çatlak ve kırık olmadığına emin olun.
  • Kutupları kontrol edin, yerinden oynamış çıkmış varsa bunları en uygun şekilde düzeltin.
  • Gaz deliklerinin tıkanmış olup olmadığını kontrol edin. 
  • Eğer ki bunlardan dolayı yaşanan olumsuzluk söz konusu değilse akünün direkt olarak kendisinde bir sorun olabilir. 
  • Akü ölçüm değerleri için yeni şarj olan bir akünün test edilmemesi gerekir. Doğru rakamları vermez. 

Dikkatinizi çekebilir >> Akü çeşitleri

Yazıyı Paylaş